Skizofrénia vs. értelmi fogyatékosság. Melyik a veszélyesebb, avagy féljünk-e egyáltalán?

Először úgy gondolom, tisztázzuk a fogalmakat.

Kezdem az értelmi fogyatékossággal.
Az értelmi fogyatékosságnak 3 szintje van, és IQ-méréssel talán a legegyszerűbb behatárolni. Az enyhe értelmi fogyatékosság (...hogy is volt? előkotrom a jegyzeteimet...) az kb. 50-70 IQ, ez a TANAK (tanulásban akadályozottak). A középsúlyos értelmi fogyatékosság 19 és 49 IQ, míg a legsúlyosabb szint, amivel az oligofrénpedagógia foglalkozik, az 19 IQ alatt van. Persze, ezeken belül még bőven elkülöníthatünk csoportokat, de az egyszerűség kedvéért én nem teszem. 

A skizofrénia az... elmebetegségek csoportjába tartozik (nem biztos, hogy ez a megfelelő kifejzés, mivel most menő akartam lenni, és angol szakirodalmat olvastam, igen). Amerikában elég elterjedt, de gondolom, sejtitek, hogy mindenhol előfordul. Általában férfiaknál előbb jelentkezik, a tinédzser kor végén, 20as évek elején, míg nőknél épp a 20as évek végén, 30as évek elején, persze ez az arány mindkét irányba elmozdulhat. Amit fontos tudni róla, hogy baromi nehéz diagnosztizálni. Miért? Hát, azért, mert pl. van néhány drog (pl. LSD), amik hasonló tüneteket váltanak ki, mint amit egy skizofréniás ember produkál. Emellett ott van a beteg túlzott magabiztossága, hogy ő biztosan nem skizofréniás, nem akarja beismerni, hogy baj van. (Na, ez pl. elég gyakori.) Arról nem is beszélve, hogy vagy behazudják az orvos előtt, hogy drogoztak, vagy azt, hogy skizofréniások, és így kideríteni azt, hogy ki az, aki tényleg beteg, és ki az, aki nem... hát, én őszintén sok szerencsét kívánok az orvosoknak. (Ez volt az a pont, ahol a blogger rájött arra, hogy: 1. soha nem akar orvos lenni, 2. hogy nagyon tiszteli őket a munkájukért.) És ha ez még nem lenne elég, van itt még egy kis "apróság": hogy a skizofréniás ember általában nem is tudja, hogy skizofréniás, sokszor amnéziája van.
Hogy kicsit jobban értsük, talán az lenne jó pl. erre, ha azt mondanám, hogy -és ez most első hallásra fura lesz- az ép embernek is több személyisége van. Tulajdonságokra gondolok, de hívjuk személyiségeknek őket a későbbiek miatt. Pl. voltál már rettenetesen dühös, nem? Az is lehet, hogy ilyenkor a világon mindent a falhoz vágtál, és minden körülütted lévőt elüldöztél egy időre magad mellől. DE nem öltél meg ssenkit amiatt, mert dühös voltál. Ugyanis volt benned annyi gátlás, és maradék józan ész, hogy azt azért ne.
Mi a helyzet a skizofréniással?
Hát, neki annyiban nehezebb, hogy nincs gátlás. Van, hogy a beteg tud arról, hogy beteg, és akkor ezeknek a személyiségeknek neve van. (Ijesztő, nem? 0.0) van, hogy nem tud róla, és igazából talán ez a rosszabb eset. 
Hogyan lehetséges ez?
Úgy, hogy az a gátlás, amiről az előbb beszéltem, hiányzik részben, vagy egészben. Olyan, mintha az illetőnek külön-külön lennének homlokegyenest más személyiségei, de valójában az mind ő. (Oké, tudom, ez nem épp az a magyarázat, amit mondjuk egy orvostanhallgató adna, ez csak az érthetőség kedvéért felhozott laikus magyarázat. Én egyáltalán nem vonom kétségbe a problééma bonyolultságát, és hogy a magas dopamin szint lehet az egyik kiváltó ok. Az, hogy ezzel a példával élek, az igazából nekem is segít a megértésben.)

 

Oké, tehát, bevezetőnek ennyi elég.
Nézzük a tüneteket először az értelmi fogyatékosságnál.
Amit fontos tudni, és biztos ti is tudjátok, hogy külső stigmák vannak. Az arcuk sokszor eltorzult, ami kéz a kézben jár az agyi funkciók degradálódásával. Ez nem azt jelenti, hogy nem taníthatóak!
Ugyanis ma már tudjuk, hogy még a legsúlyosabb értelmi fogyatékos is bizonyos szinten tanítható.
Ez utóbbi csoportról nem tudok olyan sokat, viszont azt el kell mondanom, hogy a hasonló tévhitek, mint "nem tudod, mire számíthatsz a közelében akár veszélyes is lehet", részben igaz, részben nem. Ugyanis a legsúlyosabb értelmi fogyatékosok ők maguk nem tudják, mit csinálnak sokszor. (Igen, épp ezért van, hogy köztük is a legsúlyosabb eseteket lekötözik, hogy ne tegyenek kárt saját magukban... Bár a kártétel miértjét még most sem értem :/ Namindegy.) Viszont nem akar neked ártani. Tudom, ez kevés vigasz, ha mondjuk véletlenül baleset történt, de most őszintén: az "ép" emberekkel ez talán nem fordul elő? És mellesleg ők általában tisztában is vannak vele, hogy mit csinálnak. Szerintem ha valakiktől félni kéne, azok nem a fogyatékosemberek csoportja lenne. (Nade, egyenlőre befejeztem a hegyibeszédet.)

Nézzük a skizofréniát.
Szóval, amit előzőleg nem mondtam, de logikus, hogy NINCS külső stigma, ami szintén nehezíti a diagnosztizálást, emellett ugye az amnézia is ott van (legtöbbször). (Különben erről van egy film, de a pontos címét nem tudom, talán a Szétcsúszva...?) 
Szóval ami az agyi funkciókat illeti, nincs egyensúly az agysejtek között. Az agyi hálózattal való probléma és a magas dopamin szint nagy eséllyel okozhatja a betegséget. Itt van a genetikai fogékonyság, az agy anatómiai adottságai.
A legáltalánosabb tünetek: közönyösség, hallucináció, tudatzavar, amnézia, szociális izoláció, figyelemzavar, téveszmék, irreális érzelmek, érzelmi elsivárosodás, töredékes beszéd, pszichomotorikus zavarok, éntudat zavarai, aktivitáshiány.
Amit fontos tudni hazai vonatkozásban, hogy kb. 100ezren élnek a betegséggel, a többségük kezelés alatt (legyen az állandó kórházi felügyelet, vagy pszichológus bevonásával megoldáskeresés). Ami még a diagnosztikát nem kevésbé nehezíti, az nem más, mint a betegség drogokkal, és alkohollal való kapcsolata. Ugyanis az esetek nagy hányadosa valamilyen függőségtől szenved. 


schizophrenia_brain_faces.jpg

Ami talán pozitívumnak mondható, hogy látjuk, elég összetett betegségről van szó, és csak akkor alakul ki, ha az összes tényező fennáll. (Legalábbis a szakirodalom ezt mondja.) 

Ami nem egy jó hír, hogy a hajlamot bizonyos személyiségjegyek is mutathatják. Pl. a betegség kialakulása előtt már az emberünk félénk, visszahúzódó, nagyon kevés baráttal, érzelmileg ingadozó, könnyen sebezhető. Persze ez nem azt jelenti, hogy ki is fog alakulni a betegség ilyen személyiségjegyek alapján, arról ne is beszélve, amit előzőleg írtam, hogy nagyon sok dolognak kell összegyűlnie ahhoz, hogy a kórkép kialakuljon.

Ha tetszett a bejegyzés, pls nyomj egy like-ot ;) A fb oldalt pillanatnyilag megtalálod ezen a linken: https://www.facebook.com/noralel19/?modal=admin_todo_tour

(pillanatnyilag valamiért nem jelenik meg a blog oldalán rendesen -.- dolgozom az ügyön, csak na!)
Szóval ennyi lenne mára. Találkozunk a legközelebbi bejegyzésben ;)
(A kép nem saját.)