Pár gondolat az elkerülési stratégiákról

Őszintén szólva, nem tudom, hányan hallottatok erről, de tény, hogy létezik, és nagyon elterjedt, az emberek 90%-a tuti csinálja.

De most miről is van szó?

Azokról a stratégiákról, amikkel időlegesen el tudunk menekülni a problémáink elől. Ha engem kérdeztek, szerintem baromi feleslegesek, ugyanis a problémát ezzel nem oldod meg. Ha felveszek kölcsönt, és a bank hivogat amiatt, hogy fizessem vissza, nem megoldás, hogy kinyomom a telefont. Még stresszesebb is. 

Oké, tudom, ez nyilván komolyabb, mint az, hogy "depressziós vagyok, aludjunk". De ugye, baromi sok ilyen elkerülési stratégia van. Az emberek nagyon kreatívak, ha ilyesmiről van szó.

Amit tisztáznunk kell, az az, hogy most a komolyabb elkerülési stratégiákról lesz szó. Ide is tartozik egy csomó, és nem független az adott helyzettől.

Mire gondolok?

Hát, először is bizonyos viselkedéstípusokra. Pl nem egy ember van, aki a saját hibáit másokra keni, mert nem akar felelősséget vállalni. Ez nem biztos persze, hogy tudatos, de élmény a közelükben lenni, mikor ez előjön náluk. Ezzel nem azt mondom, hogy én nem csinálom. Ezzel azt mondom, hogy én ezt tudom is.

Ennek is vannak fokozatai.

Ami nem tudatos elkerülési stratégia, az a betegségek generálása, és itt MAXIMUM lázra gondolok. Ennél rosszabb ritkán van. De hogy értsétek, hadd mondjak példát. Mondjuk, nagyon nem akartok iskolába menni -tuti, ezzel mindenki volt már így-, ezért a következő, amit észreveszel, az az, hogy otthon fekszel és elhasználod a család 4 heti zsepiadagját. A gyerekek ugyanezt csinálják az óvodában. Hiányzik az anya, így betegséget kreál. Persze, mondom, ezek nem tudatos dolgok. Tudatosan amúgy se sikerülne. És igen, tudom, most jön az, hogy a gyerek bekapott valami vírust, és hasonlók. Én ezt nem vonom kétségbe, de nem innen nézem. És nem is lesz belőle komoly vagy tartós betegség. Ha mégis, akkor a dolog összetettebb.

 Oké, már megint okoskodom. (Mondjuk, részben ez is a dolgom... ;) )

Most csak pár példát említettem, mert valójában piszok sok van. Az evéstől kezdve (stresszre gondolok) a másik hibáztatásáig, vagy az adott személy, hely kerüléséig. (Pl. Iskolakerülés úgy, hogy a szülő azt hiszi, a gyerek suliban van.)

Röviden legyen most ennyi. Ha van olyan téma, ami érdekel titeket, és hozzá is tudok szólni, írjatok bátran! ;)

Sziasztok ;) Találkoztunk a legközelebbi bejegyzésben ;)